Broaden

October 19, 2016

Cara Masukkan Gambar IG ke Dalam Entry

Semalam Feni share pasal macam mana nak masukkan status FB ke dalam entry blog. Hari ini kita cuba masukkan gambar IG ke dalam entry.



A photo posted by Safeni Feni (@safeni_feni) on

Alhamdulillah berjaya. 

Caranya ikut step dibawah.


1) Buka ig duna dekstop pc kalau boleh. Pakai Hp tak cuba lagi. Hihi


2) Pilih gambar mana yang nak share dalam entry kita tu.



3) Kan ada 3 titik kat bawah belah kiri. Klik situ akan keluar seperti dibawah ok.


4) Pilih Embed dan copy semua. Tick include caption kalau nak masukkan caption sekali.


5) Pergi dekat entry blog yang nak post tu.


6) Pilih HTML dan paste code yang kita copy tadi.


7) Bila dah paste jadi macam dibawah.


8) Klik Compose. 


9) Klik Preview. Tadaaa dah siap jadi macam ni.



Ok settle. Boleh adjust ikut sesuka hati korang. Maaf gambar tak berapa nak cantik sebab guna powerpoint convert to jpeg. Cenggini la jadi ha. Photoshop tak berapa nak pro jadi gunakan lah kepakaran yang ada.

Selamat mencuba ! 




No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.

Subscribe blog ini


Hubungi Safeni

Name

Email *

Message *

Instagram