November 15, 2016

Produk Untuk Mengatasi Rasa Letih dan lesu

Cabaran untuk wanita hari ini ialah terpaksa melakukan banyak kerja dalam satu masa. Tidak kiralah wanita yang bekerjaya ataupun suri rumah. 

Antara penyebab terjadinya letih dan lesu ialah :

1) Kurangnya minum air kosong/ putih
Kita disarankan supaya minum air kosong sebanyak 8 gelas sehari untuk melancarkan sistem tubuh. Kekurangan air boleh menyebabkan kita berasa cepat letih.

2) Kurang bersenam
Bersenam membantu dalam melancarkan peeredaran darah dan oksigen ke seluruh tubuh badan. Kurang bersenam boleh menyebabkan badan cepat penat dan tidak bermaya.

3) Kekurangan Zat Besi
Kurang zat besi boleh menyebabkan badan cepat letih dan lesu. Selalunya dialami oleh wanita yang melalui proses menstruasi, ibu hamil dan menyusu. Zat besi boleh didapati melalui makanan iaitu daging, makanan laut dan sayur-sayuran. Paling mudah amalkan saja Vitalea Shaklee. 

4) Tidak bersarapan
Sarapan adalah sangat penting. Meninggalkan makan pagi boleh menyebabkan badan akan menjadi letih sepanjang hari.

5) Makanan Ringan
Makanan ringan dan makanan segera yang banyak mengandungi perasa MSG sangat tidak digalakkan untuk makan. Makanan ini mengandugi banyak gula, kolestrol dan masin. Ini boleh menyebabkan menggemukkan dan obesiti.

6) Kafein yang berlebihan
Kafein yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit kepala, gelisah dan mengganggu proses pencernaan serta boleh menyebabkan insomnia. Imsomnia atau susah tidur boleh menyebabkan kita kurang tidur dan mengganggu kualiti kerja pada esok hari. Ini akan menyebabkan badan berasa letih dan tidak bermaya.

7) Terlalu memaksa diri
Bidang kerja yang memaksa kita bekerja lebih masa menyebabkan kita memaksa diri untuk siapkan sesuatu kerja. Paksa diri boleh menyebabkan kita letih.

Jadi untuk kekalkan tenaga dan mengelakkan rasa letih dan lesu jom tengok akak manis ni share tentang suplimen yang dia amalkan untuk atasi masalah letih dan lesu apabila setiap kali travel.
Safeni Feni 

SMS | Telegram | Whatsapp: +601115672780

Email: feni8683@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda. Terima kasih.